Bölge Eğitim Araştırma Hastanemizde Litvanyalı Hekimlerle Ortaklaşa Kalp Ameliyatı Yapıldı

ERZURUM BEAH KALP CERRAHLARI LİTVANYALI ÜNLÜ KALP CERRAHLARI İLE KALPTE TAMİRAT YAPTI

Litvanyalı ünlü Kalp Cerrah Prof.Dr. Audrius AIDİETİS ve ünlü Kardiyolog Dr.Diana ZAKARKAİTE Erzurum Beha’da Dünyada ilk kez kullanılan neochord (kalp kapağı tamiri)  denen bir yöntemle kalbi tamir ettiler.

Dünyada ilk kez Litvanya’dageliştirilen bir yöntemle yapılan Kalp kapağı tamiri Litvanyalı Dünyaca ünlü Kalp Cerrah Prof.Dr. Audrius AIDİETİS ve ünlü Kardiyolog Dr.Diana ZAKARKAİTE tarafından Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesin de gerçekleştirildi.

Yapılan ameliyat öncesi Erzurumlu Kalp Cerrahlarına ve Kardiyologlara bir sunum yapan Litvanyalı ünlü Kalp Cerrah Prof.Dr. Audrius AIDİETİS “Yaptıkları bu operasyonu kendi ülkelerinde 170 hasta üzerinde gerçekleştirdiklerini ve hastalarının hepsinde yüzde yüz başarı elde ettiklerini söyledi”.

Kalp kapağı tamirini Kalp açılmadan meme altından çok küçük bir kesi ile yaptıklarını hastayı bir gün sonra ayağı kaldırarak bir hafta içinde de normal yaşamına başlattıklarını söyledi.

Prof.Dr. Audrius AIDİETİS Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine hayran kaldığını özellikle ameliyathanenin göz kamaştırıcı bir teknolojik özelliğe sahip olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Audrius AIDİETİS normalde sizin sahip olduğunuz bu donanımın yarısı bizde yok aslına bakarsanız bu teknolojik üstünlükle sizin gelip bizim ülkemizde eğitim vermeniz gerekirdi. Ama en nihayetinde artık sizde bu müdahaleyi gerçekleştirecek bilgi ya sahip oldunuz bundan sonraki yapılan bu ameliyatın Dünya ülkelerine dağılımı sizin tarafınızdan da yapılacaktır dedi.

Hastanemiz Kalp Damar Cerrahi Doktorlarından Doç.Dr.Mehmet Ali Kaygın ise yapılan vakanın nasıl seçildiğini ve ameliyatın ayrıntılarını anlattı.

Doç.Dr.Mehmet Ali Kaygın ameliyatını gerçekleştirdikleri vakanın Ardahan ilinden 73 yaşında bir bayan hasta olduğunu nefes darlığı ve göğsünde ağrı şikâyetleri nedeniyle hastanemize başvurup yapılan tetkiklerde kalp kapağında (mitral) patoloji saptandığını söyledi.

Hastaya sol meme altından yaklaşık 5 cm.lik kesi ile dünyada ve ülkemizde yeni kullanılmaya başlayan neocord diye isimlendirilen kapak tamiri ile kapağı başarılı bir şekilde tamir edildiğini ifade etti. Bu operasyon ilk olarak hastanemizde Doç.Dr. M. Ali Kaygın ve kalp cerrahi ekibi tarafından başarı şekilde yapılmıştır.

“Hastanın bu operasyon tekniği ile operasyon sonraki yara iyileşmesi normal hayatına dönüşü, hastanede yatış süresi kısalmakta, ömür boyu ilaç kullanımı olmamakta ve hastanın hayat konforunu diğer kullanılan yöntemlere nazaran kat kat iyi yönde iyileştirmektedir” dedi

Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Fazlı Erdoğan ve hastanemiz başhekim ve yöneticisi Prof.Dr.Bilgehan Erkut Erzurum’da sağlık imkânlarının bir adım daha ileri götürülmesinde bu tür uygulamalara imza atan Doç.Dr. Mehmet Ali Kaygın ve ekibini kutlayarak göstermiş oldukları başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ettiler.