ERZURUM KHB’DE GENİŞ KATILIMLI BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ERZURUM KHB GENEL SEKRETERİ PROF. DR. FAZLI ERDOĞAN ‘ULUSAL VE YEREL BASINI’ 2016 YILINDA YAPTIKLARI ÇALIŞMALAR VE 2017 HEDEFLERİ İLE İLGİLİ OLARAK BİLGİLENDİRDİ.

Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan; Genel Sekreterlik binasında yerel ve ulusal basın temsilcilerine kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, 2016 yılında verilen sağlık hizmetlerini değerlendirdi. Kamu Hastaneleri Birliği toplantı salonunda İdari Hizmetler Başkanı Uzm.Dr. Ayhan Kul, Mali Hizmetler Başkanı Metin Tekin, Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Remzi Arslan, Sağlık Bakanlığı Doğu Anadolu Saha Koordinatörü Dr. Mahmut Avcı, hastanelerin başhekimleri ve Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği Kurum Basın Danışmanı Emrah İspirli’yle birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, birliğe bağlı 1 eğitim ve araştırma, 14 devlet hastanesi ve bir ağız diş sağlığı merkezinde 2016 yılında 3 milyon 897 bin 429 kişiye polikliniklerde muayene hizmeti verildiğini söyledi.

ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİR NUMARA
4 milyona yakın hastaya poliklinik hizmeti veren Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) 2 bin 145 personel ve 2 bin 580 sağlık çalışanıyla bölgenin en önemli istihdam kuruluşu oldu.Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sadece bölgenin sağlık merkezi olmadığını istihdama da önemli katkı sağladığını söyledi. Birliğe bağlı hastanelerde 2 bin 580 sağlık ve yardımcı sağlık personeli, 868 yardımcı hizmetler ve 2 bin 145 kişinin de hizmet alımı ile çalıştırıldığını belirten Erdoğan, “Erzurum ve bölgede bu kadar personel istihdam eden bir fabrika ya da kurum var mı?” diye sordu.

13 ile sağlık hizmeti veriyoruz.
Erzurum’un bölgede önemli bir sağlık merkezi konumunda olduğunu belirten Prof. Dr. Erdoğan, Ağrı, Kars, Bingöl, Iğdır, Erzincan, Muş, Artvin, Ardahan, Trabzon, Bayburt, Rize, Elazığ ve Gümüşhane olmak üzere 13 ile de sağlık hizmeti verdiklerini söyledi. 2016 yılında 3 milyon 897 bin 429 kişinin polikliniklerde muayene edildiği bilgisini veren Prof. Dr. Erdoğan, “2016 yılı muayene rakamlarına baktığımızda 93 bin 885 yatan hastamız oldu, 88 bin 47 ameliyat gerçekleşti ve 11 bin 210 da doğum gerçekleşti. Birliğimize başvuran hastaların haricinde özel hastanelere 212 bin 479 hasta, aile hekimlerine 1 milyon 841 bin 72 hasta, entegre hastanelere 118 bin 877 hasta, üniversite hastanesine 822 bin 154 hasta müracaatta bulunmuştur” dedi.

Bu kadar istihdam nerede var?
Erzurum Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı başta BEAH olmak üzere bütün hastanelerde 2 bin 145 personelin hizmet alımı ve diğer şekillerde çalıştırıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğan, toplam 5 bin 593 çalışan istihdamıyla bölgeye katkı sunduklarını anlattı. Erzurum ve bölgede bu kadar işçi istihdam eden fabrika ya da tesis bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, yeni açıklanan cazibe merkezleriyle kentin bu kadar büyüklükte sanayi tesislerine kavuşmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Acil başvurularını azaltmalıyız.
Acil servise başvuru rakamının 1 milyon 109 bin 661 kişiden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, bu rakamın acilen azaltılması gerektiğini vurguladı. Acil servise başvuru rakamlarını tek tek değerlendiren Prof. Dr. Erdoğan, “Acile başvuran 46 bin 885 hasta ciddi acil yardıma ihtiyacı olan hastalar. 677 bin 531’i orta dereceli hastalar ve 385 bin 245 hasta acillik durumu olmayan hastalar. İşte bizim sıkıntımız da tam bu noktada aslında ben konuya ticari olarak bakarsam bu rakam bana daha çok para kazandırıyor ama sağlık hizmetlerinin iyileşmesi noktasında bu rakamı azaltmak gerekir. Demek ki her 3 hastadan biri bir şekilde acile gidiyor. Bu anlamda acil müracaat oranlarını yeniden irdelememiz ve buradaki sayıyı daha düşük bir rakama çekmemiz gerekiyor. Bir de özellikle şunu belirtmek isterim ki acillerde bir ön değerlendirme mutlaka yapılır. Yani hasta acile geldiğinde hastalığının ağırlığına göre bir sıralama yapılır ve ona göre müdahale edilir” diye konuştu.

Sezaryen doğumda dünyada ilk sıradayız.
Türkiye’nin dünya genelinde sezaryen doğumda ilk sırada geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, Erzurum’da birliğe ait hastanelerde gerçekleşen 11 bin 210 doğumun 3 bin 380’inin sezaryen doğum olduğunu bildirdi.  “Sezaryen bir doğum şekli değil cerrahi bir müdahaledir” diyen Prof. Dr. Erdoğan, “Birliğime bağlı doğum sayılarına baktığımızda 7 bin 632 normal doğum, 198 müdahaleli doğum, bin 338 primer sezaryen doğum gerçekleşmiştir. İl genelinde ise toplam 15 bin 440 doğum bunların, 8 bin 7062sı normal, 6 bin 459’u sezaryen doğum, 275’i müdahaleli doğum, 2 bin 851’i de primer sezaryen doğum olarak gerçekleşmiştir. Sezaryen ile doğumda ülke olarak ön sıralardayız. Bu oranın azaltılması gerekir. İlimiz oranları Türkiye oranlarının altındadır ve bizim Nenehatun Kadın Doğum Hastanemiz sezaryenle doğumla mücadelede ciddi efor harcayan son derece hassas bir hastanemiz. Biz istiyoruz ki normal doğum olabilecek hastalarımızın tümü bu yolla doğum yapsın. Çünkü sezaryen normal yollarla doğum yapamayacak anne ve bebek sağlığının riskli olduğu durumlarda seçilen cerrahi bir müdahale şeklidir. Bu konuda çok ciddi çalışıyoruz her sezaryen doğum dosyasını tek tek inceliyoruz” diye konuştu.

88 bin 47 ameliyat gerçekleşti.
Ameliyat rakamlarına da değinen Prof. Dr. Erdoğan, toplamda 88 bin 47 ameliyat gerçekleştiğini açıkladı. Ameliyatları riskli olma durumlarına göre en yüksek riskli A grubu olmak üzere B-C-D-E şeklinde sıralayan Prof. Dr. Erdoğan, “2016 yılında 2 bin 251 A grubu, 11 bin 866 B grubu, 20 bin 982 C grubu, 13 bin 723 D grubu ve 13 bin 162 E grubu ameliyatları gerçekleştirdik” diye ifade etti.